Великденско агне!

Великденско агне!

Как се приготвя пълнено великденско агне, печено в пещ:
Ще ви дам рецептата за 22 килограмово живо тегло агънце. Приемаме, че агнето вече е готово за пълнене, ето и приготовленията:
Необходими продукти – цяло агне с дреболиите, 800мл. олио, зелените стръкове на десетина глави пресен лук, китка пресен джоджен, сол, 100гр. масло, фолио, вода-1,5л., 1,5 ориз, кафяна лъжица червен пипер, 1,5кг. брашно,



Сваряваме за около 20-30 минути агнешкия набор – бял дроб, черен дроб, сплина, сърце, шкембе, черва. Нарязаните дреболии на дребно, запържваме с лука в сгорещеното олио. Добавяме измития ориз, като се запържи леко, прибавяме червения пипер и 1,5 гореща вода, сол на вкус/около една шепа/и нарязания на ситно джоджен. Бъркаме непрекъснато за да не загори. Когато ориза почти поеме водата, отстраняваме от котлона и чакаме да изстине.
Дойде време да пълним агнето – Намазваме го хубаво с маслото, отвътре и отвън и посоляваме. Слагаме готовата плънка, зашиваме с игла и конец. Завързваме краката и поставяме агнето върху две дървени трупчета в подходяща тава. С брашното разточваме дебела твърда кора, но преди да я сложим покриваме агнето с така нареченото "агнешко було", над кората слагаме фолио, в тавата се слага вода около 2-3литра/по желание някои слагат във водата фасул/. Пещта се опалва с дърва/ в пет следобед започваме да я опалваме и в седем е вече готова/, как да проверим кога пещта е готова?-стените стават бели и като ударим по тях с желязото, навсякъде да излизат искри. Слагаме агнетата и зазидваме с тухли, които запечатваме с кал. Пече се цяла нощ. На сутринта се изваждат готови и ароматни, със зачервена и вкусна коричка. Честит Великден, Христос Воскресе на всички!
izbrani mandji